Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2007

Tι σημαίνει «Κροκόδειλος» ???

Η Λαίδη Άντζελα Δημητρίου βγάζει βόλτα τον κροκόδειλοΟι πλείονες εξ ημών, γνωρίζοντες την αγγλικήν λέξιν “crocodile” έχομεν εξαπατηθεί ότι δήθεν η ελληνική αντίστοιχος ‘’κροκόδειλος’’ αποτελεί γνωσσικόν δάνειον εκ της αγγλικής. Eπλανήθημεν πλάνην οικτράν. ‘’Κροκόδειλος’’ είναι αρχαία ελληνική λέξις, αρχικώς ‘’κροκόδιλος’’, προερχόμενη ετυμολογικώς εκ του «κρόκη» (= χαλίκι, εξ ού και ‘’κροκάλα’’) και «δρίλος» ( = σκουλήκι, εξ ού και drill = τρυπάνι, drilling = τρυπάνισμα). Το δεύτερο ‘’ρ’’ υπέστη ανομοίωσιν και το ‘’–δειλος’’ αποτελεί σφάλμα ιωτακισμού. Ούτω, εδημιουργήθη η λέξις ‘’κροκόδειλος’’ διά να περιγράψει το … συμπαθές μεγάλο σαρκοβόρον ερπετό των θερμών χωρών. Είναι προφανές ότι οι αρχαίοι Έλληνες εγνώριζαν τον ‘’κροκόδειλον’’ εκ των επαφών που είχον με τους Αιγυπτίους. Διά νεολογισμού απέδωσαν τον όρον ‘’κροκόδιλος’’ ως το ερπετό πού με τα σαγόνια του τρυπάει και πέτρες ακόμα. Γνωστή είναι επίσης η φράσις ‘’κροκοδείλια δάκρυα’’ ήτις σημαίνει υποκριτικά δάκρυα, κλάμα υποκρισίας. Οι ειδικοί ζωολόγοι έχοντες παρατηρήσει την ανατομίαν και λειτουργίαν των κροκοδείλων, επισημαίνουν ότι το συμπαθές ερπετόν έχει μικρόν εγκέφαλον, είναι κατά βάσιν ηλίθιο, αλλά είναι προικισμένο με ένστικτο σαρκοβόρο, εκδηλούμενο δι αιφνιδιασμού. Όλοι έχομεν ιδεί εις τα ντοκιμαντέρ τον ‘’κροκόδειλον’’ να κρύβεται εις τα ύδατα λιμνών και ποταμών, προεξεχόντων μόνον των οφθαλμών αυτού. Μόλις πλησιάσει ατυχές ζώον διά να δροσισθεί, ο ‘’κροκόδειλος’’ εκτινάσσεται και το δαγκώνει εις τον τράχηλον, εν συνεχεία το σύρει εις το ύδωρ για να πνιγεί και κατόπιν το καταβροχθίζει μασώντας το διά των τεραστίων σιαγόνων. Αυτά περί του ερπετού ‘’κροκόδειλος’’.

Τα τελευταία έτη εν Ελλάδι χρησιμοποιείται μεταφορικώς η λέξις ‘’κροκόδειλος’’ ως υβριστικόν ειρωνικόν επίθετο, δια να σατιρίσει ορισμένους συνανθρώπους ημών. Φαίνεται ότι η λέξις εισήχθη παρά τω κ. Θ.Π. το έτος 1997, όστις τιμής ένεκεν κατέχει και το ‘’copyright’’. Η χρήσις του επιθέτου ‘’κροκόδειλος’’ αφορά φυσικά πρόσωπα χαμηλού δείκτου νοημοσύνης (κοινώς ηλίθια) πλην όμως κουτοπόνηρα, ύπουλα, αδηφάγα, και τυχοδιωκτικά, συνεπώς ενίοτε και επικίνδυνα. Τα άτομα αυτά απαντώνται ευρύτατα εν τω συγχρόνω βίω, εις όλας τας κοινωνικάς τάξεις, από έναν απλό οδοκαθαριστή (σκουπιδιάρη) έως ένα πρωθυπουργό.Τελειώνοντας θα πρέπει να τονίσω ότι ουδεμίαν σχέσιν έχει με τους νεοέλληνας ‘’κροκοδείλους’’, το γνωστόν ρόκ άσμα ‘’see you later aligator’’.
Παραδείγματα:
- Βιοτέχνης: ‘’Τον προσέλαβα για θυρωρό. Μού φάνηκε καλό παιδί’’. ‘’Τι έκανες λέει; Αυτόν τον κροκόδειλο; Παναγία μου!!!’’
- Πολίτης: ‘’Τι είναι καλέ αυτός ο κροκόδειλος δίπλα στη μπάρα;’’ ‘’Ααααα, είναι σεκιουριτάς για να …την ανεβοκατεβάζει να περνάει ένα αυτοκίνητο κάθε 5 ώρες. Tον υπόλοιπο χρόνο πίνει καφέδες και μπύρες!!!’’.
- Μαγδάλω: ‘’Γιατί βρέ Φρόσω μου χώρισες; Εσύ μού έλεγες τα καλύτερα λόγια για τον Νώντα!’’. ‘’Ααααχ Μαγδάλω μου!!! Που να φανταστώ ότι θα μού βγεί τέτοιος κροκόδειλος!!!’’.

Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Η Ψυχολογία των Ύβρεων και των Ιδιωματισμών» του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα, εκδόσεις Ιδρύματος «Μουσείο Τεχνών και Επιστημών Πρέβεζας», έτος 2001. Δεύτερη έκδοση , έτος 2007.

(Η φωτογραφία τησ Λαίδης Άντζελας Δημητρίου είναι από το περιοδικό MAX, κάποια χρόνια πριν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: